Про-Фарма FB Youtube

Дослідження препарату Лавінал

Парацельс стверджував: «Все є отрута, і все є ліки: те й інше визначає доза». У науковій літературі описано близько 180 видів лікарських рослин, однак у народній медицині їх використовують набагато більше. В число використовуваних входять і ті рослини, які вважаються отруйними. Особливу користь вони приносять в боротьбі з різними паразитами: ефірні олії деяких рослин проявляють високу інсектицидну активність. Саме ці олії і є активними компонентами педікуліцидних засобів Лавінал.

 

Чому ефірні олії стають все більш популярними в боротьбі з комахами-паразитами - зокрема, з вошами?

Сьогодні на фармацевтичному ринку представлений великий асортимент хімічних інсектицидів для боротьби з головними вошами. Механізм дії більшості з них - отруєння організму комахи такими речовинами, як перметрин, піметрин або карбофос (останній призначається в разі неефективності безрецептурних препаратів). Однак комахи, як виявилося, здатні виробляти резистентність (стійкість) до більшості отрут, особливо при частому застосуванні.

 Рішенням проблеми став препарат, здатний знищувати вошей іншим способом. Саме таким засобом стали ефірні олії, здатні блокувати дихальну систему комах, в результаті чого вони гинуть.

 

Як це відбувається?

Дихальна система воші складається з трахей, розгалужених по всьому тілу і з’єднаних з дихальцями, розташованими з боків черевця і грудей. Ефірні олії закупорюють дихальця і ​​витісняють повітря з трахей, внаслідок чого комаха задихається. Несприйнятливість вошей до ефірних олій не розвивається - отже, вони були, є і будуть найбільш ефективними в боротьбі з педикульозом.

Для визначення найбільш ефективного засобу такого типу було проведено лабораторне тестування препаратів-інсектицидів на основі ефірних олій. В процесі тестування була виявлена ​​ступінь ефективності кожного з них. Метою дослідження є аналіз ефективності інсектицидних засобів на натуральній основі.

Тестування здійснив Львівський НДІ епідеміології та гігієни МОЗ України, чиї фахівці регулярно проводять дослідження в галузі мікробіології, фтизіатрії, токсикології, гігієни і епідеміології. Експерти даного науково-дослідного інституту займаються розробкою і вдосконаленням методів профілактики, діагностики та лікування інфекційних та інвазійних (паразитарних) захворювань. До таких належить і педикульоз - зараження головними вошами.

 

Хід досліджень

  1. У кожного з трьох розчинів ефірних олій було зроблено занурення проби, що складається з 100 особин комах - 50 самців і 50 самок. Експозиція тривала 30 хвилин, після чого комах промивали дистильованою водою і спостерігали за їх станом протягом доби, а також за здатністю самок відкладати яйця. Всього було взято 4 проби. В якості контрольної проби використовували необроблених комах, а також комах, занурених у дистильовану воду.
  2. Кожним з трьох розчинів ефірних олій змочували фільтраційний папір і поміщали на нього комах. Всього було взято 4 проби. В якості контрольної проби використовували необроблених комах, а також комах, занурених у дистильовану воду і поміщених на змочений водою папір.
  3. У кожен з трьох розчинів ефірних олій було зроблено занурення проби, що складається із зразків гнид. Експозиція тривала 30 хвилин, після чого проводилася оцінка життєздатності гнид.

 

Результати дослідження показали: найвищою ефективністю проти вошей і гнид володіє спрей проти вошей і гнид Лавінал - при експозиції тривалістю 30 хвилин гине 100% оброблених комах і їх яєць. Перевага даного засобу також полягає в його оптимальній комплектації.

В упаковці спрею від вошей є все необхідне для процедури повного циклу:

  • засіб від вошей в зручній формі спрею;
  • покрокова інструкція із застосування;
  • шапочка для експозиції;
  • спеціальний гребінь з міцними металевими зубцями для вичісування вошей і приклеєних до волосся гнид.
Залишити відгук