Про-Фарма FB Youtube

Методи боротьби з педикульозом

Зараження вошами, або педикульоз - явище старе, як світ. Це захворювання вважалося супутником бідності, проте насправді основним фактором його розмноження була скупченість і відсутність елементарних гігієнічних умов. Тому від педикульозу страждали не тільки жителі неблагополучних кварталів, які жили в тісних бараках і кімнатах, але і військові в далеких походах, ув’язнені та багато інших.

 

З давніх-давен люди шукали різні способи боротьби з цими паразитами - ополіскування трав'яними відварами, оцтом, випалювання гасом і навіть збривання волосся. Однак сьогодні існують набагато ефективніші засоби від вошей.

 

Основні методи боротьби з вошами

 

Існує три методи виведення вошей:

  • механічний - ефективний тільки при незначному ураженні (1-10 особин або гнид). Цей спосіб -  вичісування вошей і їх яєць густим гребінцем, в деяких випадках - ополіскування волосся теплим розчином оцту або їх гоління. Такий спосіб актуальний і для алергіків, вагітних, дітей до 3 років і які страждають шкірними захворюваннями.

Його плюс - в абсолютній безпеці, мінус - в недостатній ефективності при серйозній поразці;

 

  • хімічний - вплив на комах спеціальними отрутами. Вони випускаються у вигляді шампунів, розчинів, гелів, мила, спреїв. Довгий час цей спосіб вважався найбільш ефективним, однак він несе в собі ще й ризик для здоров'я, особливо при обробці маленьких дітей. Крім цього, останнім часом комахи виробили резистентність (стійкість) до багатьох видів подібних отрут, тому на них сподіватися сьогодні вже не варто.

Перевага такого впливу - в токсичності отрути для комах, недоліки - можлива алергія, стрес для дитини і стійкість комах до отрути;

 

  • фізичний - кип'ятіння і прасування білизни, а також застосування спеціальних засобів, що блокують функцію життєво важливих органів комах. Відмінність таких засобів від хімічних інсектицидів полягає в тому, що у вошей не розвивається стійкість до препаратів такого типу, а значить, не знижується їх ефективність.

 

Плюси фізичного методу - безпека для здоров'я зараженого в поєднанні з швидким та ефективним знищенням вошей, мінус ж полягає в тому, що навіть натуральні інгредієнти можуть бути алергенами, хоч і значно рідше, ніж отрутохімікати.

 

Засоби на основі перметрину та інших отрутохімікатів давно застаріли: саме їх популярність і сприяла появі у комах стійкості до них. У пошуках альтернативи був розроблений Лавінал - засіб, що здійснює фізичний вплив на паразитів.

 

Ефірні олії, що входять до складу Лавінала,  блокують дихальну систему вошей і їх личинок, що сприяє загибелі комах протягом 25-30 хвилин. При цьому Лавінал абсолютно безпечний як для дітей, так і для дорослих - за умови відсутності алергії на будь-яку з ефірних олій.
Він не втратить своїх інсектицидних властивостей - воші не можуть виробити стійкість до ефірних олій. Крім цього, ефірні олії заспокоюють шкіру, знімають запалення і свербіж. А це значить, що це засіб від вошей завжди буде ефективним!

Залишити відгук