Про-Фарма FB Youtube

Педикульоз: як передаються воші

Будь-яке захворювання простіше не допустити, ніж потім його вилікувати. Це стосується і зараження паразитами, в тому числі вошами. Незважаючи на розвиток суспільства, досягнення науково-технічного прогресу і успіхи фармацевтичної промисловості ці крихітні створіння, як і кілька століть тому, продовжують жити на людях і за рахунок людей, отруюючи їм життя. Кожна людина повинна знати про те, як передається педикульоз, щоб не зіткнутися з прикрою необхідністю виводити вошей.

 

 

 

Як передаються воші

 

 

Про способи зараження педикульозом існує безліч помилкових суджень. Людський поголос здавна наділив вошей надздібностями до здійснення стрибків і польотів, що не має нічого спільного з реальним станом речей. Найбільше, на що здатна воша, переміщуючись в просторі, - переповзти з місця на місце (правда, досить спритно).


Більшість наполегливо вірить в те, що стресові ситуації створюють підґрунтя для розвитку цілої колонії вошей з двох-трьох особин, носіями яких є всі без винятку люди. Але ця думка так і не знайшла наукового підтвердження.


Ще одне помилкове судження пов'язане з можливістю заразитися вошами від домашніх тварин. Насправді, в шерсті братів наших менших людська воша не живе. Там досить своїх паразитів, яким людина не цікава.


Невірно було б думати, що воша заводиться від бруду, а в чистому волоссі їй місця немає. Для цього паразита властиве прагнення підкорювати нові території, незважаючи на те, в якому санітарному стані вони знаходяться.

 

Слід запам'ятати одне: воші передаються від людини до людини, якщо має місце тісний контакт (при зіткненні тіл).

 

 

 

Як заражаються вошами

 

 

Розглянемо ситуації, в яких людина може, сама того не бажаючи, стати розсадником вошей.

 

 

Нагадаємо, що для людей небезпеку становлять три різновиди вошей: головна, лобкова, платтяна.

 

 

Головна воша живе на вкритій волоссям частині голови. Чим довше і густіше волосся, тим вільніше почуває себе паразит.

 

 

Зараження набуває масового характеру в місцях великого скупчення людей. Саме тому найчастіше приносять вошей додому і "нагороджують" ними своїх батьків малюки, які відвідують дитячий садок, а також школярі (особливо в початкових класах). Не обходиться без спалахів педикульозу жодне літо в дитячих таборах. Це пояснюється тим, що в процесі гри або навчання діти багато часу знаходяться в тісному контакті, часто стикаючись головами і одягом.

 

 

Велика ймовірність роздобути вошей, перебуваючи в годину пік в переповненому громадському транспорті, коли люди змушені тісно притискатись один до одного. У групі ризику знаходяться жінки з довгим розпущеним волоссям (ця обставина приваблює не тільки захоплені погляди чоловіків, а й провокує нашестя непрошених гостей).

 

 

Як не банально це звучить, не можна користуватися чужим гребінцем (а також давати іншим людям свій). Це правило поширюється і на бігуді, шапки, заколки, резинки для волосся.

 

 

При носінні чужого одягу, під час примірки нижньої білизни перед покупкою на речовому ринку, під час сну в готелях і потягах можна заразитися платтяними вошами, сусідство з якими завдає людям масу неприємних відчуттів.

 

 

Лобкові воші селяться переважно в волоссі, що покриває геніталії. Вони передаються в основному при статевому контакті, але в окремих випадках людина може заразитися ними через постільну білизну в місцях громадського користування.

 

 

Зараження будь-яким видом вошей - досить неприємна пригода. Але це не катастрофа. Існує безліч ефективних способів позбутися від непрошених гостей. Найголовніше в такій ситуації - діяти рішуче і своєчасно, не піддаючись паніці і смутку.

 

Залишити відгук