Про-Фарма FB Youtube

Які хвороби переносять воші?

Навколо цієї теми панує безліч забобонів: одні переконані, що паразитуючі на людині воші не представляють небезпеки, інших же з'їдає страх при одній лише думці про педикульоз. Поширена думка про те, що і головні, і інші види вошей здатні переносити збудників небезпечних хвороб.

Обидва переконання не зовсім вірні.

Дійсно, ці комахи можуть бути переносниками деяких інфекційних хвороб, якщо їх збудники паразитують на самій воші. Таким паразитом є, наприклад, внутрішньоклітинний паразит риккетсія - збудник висипного тифу.

Однак не такий страшний чорт, як його малюють!

Результати багатьох досліджень показують, що носії риккетсій - НЕ головні воші, а платтяні, які в сучасному цивілізованому світі зустрічаються вкрай рідко (в основному - в гарячих точках, таборах біженців, іноді в укриттях під час стихійних лих або ж в найвідсталіших країнах з високою щільністю населення). Випадки ж зараження висипним або поворотним тифом від головних вошей практично не зустрічаються.

Думка про те, що воші переносять вірусні та бактеріальні інфекції на зразок гепатиту, СНІДу і т.д. - в корені невірно: будь-які мікроорганізми знищуються слиною комах. Висновок: заразитися чимось небезпечним від вошей - малоймовірно, якщо ви не живете в осередку масового зараження різними формами цього паразита, і разом з головними поширені також платтяні воші. А ось самих головних вошей підчепити легко: всупереч поширеній помилці, воші сідають тільки на чисте волосся. Та й сам головний педикульоз зустрічається навіть в розвинених країнах.

 

Як відбувається зараження педикульозом

Шанси отримати «непрошених гостей» є у кожного. Все, що для цього потрібно, - на невеликий проміжок часу зіткнутися з волоссям або одягом зараженої вошами людини. Спритним комахам залишається тільки непомітно переповзти (а це, враховуючи їх мініатюрні розміри, зовсім не складно) на нового «господаря». Цим пояснюється поширеність педикульозу серед дітей: вони більш контактні.

 

Картинки по запросу danger of head lice

Шляхи поширення педикульозу

Основний шлях передачі головних вошей - контактний. Перебуваючи в місцях великого скупчення людей, простіше простого заразитися ними. Найчастіше приносять додому вошей з дитячого садка або школи. Причому, в групі ризику знаходяться не тільки діти, а й вихователі, нянечки, вчителі, так як за родом діяльності тісно контактують зі своїми підопічними.

Інший шлях поширення вошей - побутовий. Такі предмети особистого користування, як гребінці і аксесуари для волосся, не варто позичати кому б то не було (як, втім, і самому користуватися чужими речами).

Цим небезпека зараження педикульозом не вичерпується. Треба розуміти, що громадський транспорт в годину пік, переповнені стадіони на концертах - сприятливе середовище для поширення паразитів.

Як не дивно, люди нерідко підхоплюють вошей, відвідуючи басейни або купаючись у водоймах. Це легкі комахи можуть дуже довго триматися на поверхні води, чекаючи відповідну жертву.

 

Наслідки педикульозу

Хоч головна воша і не представляє небезпеки, як багато хто думає, як переносник небезпечних захворювань, педикульоз як такий запускати все одно не варто. Масове розмноження комах, розчеси від укусів можуть спровокувати розвиток екземи, дерматиту, розладів імунної системи та найсильніших алергічних реакцій. Тому при найменшій підозрі на педикульоз варто негайно вживати заходів.

Ефективний спосіб вирішення проблеми - засоби від вошей на рослинній основі. На відміну від хімічних засобів для отруєння комах, вони не підвищують згодом стійкість вошей до токсинів і не завдають шкоди здоров'ю людини. А це особливо важливо, якщо від педикульозу треба позбавити маленьку дитину.

 

Залишити відгук