Про-Фарма FB Youtube

Скільки живуть воші та гниди?

Воші - це паразити, які не можуть жити без крові людини і викликають захворювання педикульоз. Гниди - це личинки, які вони відкладають на волоссі людини. Розглянемо, наскільки живучі ці особини поза головою людини. Воші харчуються кров'ю 4 рази на добу. І якщо не буде такого повноцінного харчування, то воші можуть перейти в режим сплячки і пробути в ньому до 10-ти днів - в залежності від умов проживання:

  1. Температура - оптимальна 23 градуси;
  2. Вологість - середня.

Якщо температура підвищена, то воші гинуть через добу. При зниженій - до +10 градусів - воші можуть прожити 3-4 доби. Але все ж основним джерелом їх повнокровної життєдіяльності є наявність харчування - тобто крові людини. Кожні 30 днів самка відкладає до 90 яєць - гнид, які чіпляється до волосся. Після закінчення 10-ти днів гнида вилуплюється і також відкладає яйця. Доросла ж самка після запліднення гине, зате на її місце приходить нова колонія вошей. Лікування педикульозу необхідне відразу після появи перших його ознак. Інакше це загрожує розмаїттям комах на вашому волосяному покриві голови.

 

Особливості життєдіяльності вошей

Так, воші нетривалий час можуть жити в текстилі. Якщо температура зберігання білизни або одягу низька, то воші знаходяться в сплячці і можуть пожвавитися після закінчення двох тижнів, коли потраплять на сприятливий грунт - тобто в голову людини. При пранні речей, а тим більше їх прасуванні паразити гинуть, так як підвищена температура для них протипоказана. Тому після лікування педикульозу варто випрати всю постільну білизну і одяг, який був на хворій людині. Тоді шансів на те, що особини знову потраплять на голову через текстиль, не залишиться. Санітарний стан чистоти будинку - основна умова того, що в домашніх умовах комахи жити не будуть. Навіть якщо були виявлені в голові у одного з членів сім'ї. Те ж саме стосується побутових речей - гребінців, рушників, серветок тощо.

 

Запобігти захворюванню

Заразитися педикульозом можна в будь-якому місці:

  1. Від зараженої людини;
  2. Від одягу зараженого;
  3. Від загальних засобів гігієни;
  4. Від спільної постільної білизни;
  5. Від шарфів і шапок;
  6. Від натільної білизни.

Тому не варто користуватися чужими речами і мати спільні засоби побуту, якими слід користуватися строго індивідуально. Також не треба контактувати з незнайомими людьми. Воші не стрибають, але швидко долають будь-які відстані. Тому паразит легко може перебігти від людини до людини при обіймах або тривалому стиканні частин тіла. Найчастіше зараження проходять в громадських місцях:

  1. Лазнях;
  2. Басейнах;
  3. Поїздах;
  4. Освітніх установах;
  5. Транспорті.

 

Оглядати голову на предмет вошей варто хоча б один раз в тиждень. При знаходженні комах або їх личинок звертатися до лікаря і отримати індивідуальний комплекс лікувальних процедур. Як правило, це:

  1. Мазі;
  2. Спреї;
  3. Шампуні;
  4. Креми;
  5. Розчини й ін.

 

Перемогти хворобу легко, але краще її не допускати, дотримуючись правил особистої гігієни і проводячи періодично огляди голови на предмет наявності паразитів. Уникнути зараження допоможе і спеціальний профілактичний засіб.

Залишити відгук