Про-Фарма FB Youtube

Платтяні воші (постільні воші)

Той, хто хоч раз зіткнувся з необхідністю позбавлення від платтяних вошей, довго буде пам'ятати про цю неприємну ситуацію. Дискомфорт від навали цих паразитів важко порівняти з чим би то не було. Вкушена ними шкіра запалюється і постійно свербить, а розчесані місця легко інфікуються і загниваются. В особливо запущених випадках може навіть розвинутися зараження крові. Зі слиною постільних вошей в кров потрапляє вироблений ними фермент, який перешкоджає швидкому згортанню крові і на час знеболює прокушене місце. У багатьох людей на цю речовину виникає алергічна реакція, що погіршує стан. Постільна (вона ж платтяна) воша - ледве видимий людським оком паразит, розмір якого не перевищує трьох міліметрів. Надійно ховаючись в волокнах прилеглого до тіла одягу або постільних речах, платтяна воша час від часу виходить перекусити - напитися людської крові. Іншої їжі вона не визнає, домашніми тваринами не цікавиться. Що стосується місця існування, то улюблені місця, де платтяні воші ховаються і відкладають яйця - це шви на одязі та резинки. Слід зазначити, що плодяться ці кепські створіння з дивовижною швидкістю. При цьому паразити віддають перевагу натуральним тканинам, найбільш комфортно почуваючи себе в складках виробів з бавовни і льону.

 

Як виглядають укуси

Оскільки паразитувати на людині подобається також клопам, слід знати, як виглядають укушені платтяними вошами місця. На тілі з'являється яскраво-червона точка (місце проколу), навколо якої утворюється рожева пляма і зазвичай піднімається над поверхнею шкіри. Припухлість має чітко окреслені межі. Найчастіше страждають від укусів платтяних вошей ті частини тіла, яких торкаються шви на одязі (шия, поперек, область пахв, складки в паху).

 

Як позбутися платтяних вошей

Бажання якомога швидше попрощатися з непроханими гостями передбачає комплексний вплив на джерело проблеми. А значить, серйозну роботу доведеться провести як з тілом людини, якого атакували платтяні воші, так і з його ліжком і гардеробом. Фахівці рекомендують почати все-таки з дезінфекції шкірних покривів (попередньо знявши весь заражений одяг), потім з особливою пристрастю слід обробити одяг і м'які меблі в квартирі. Для позбавлення від головних вошей, в сучасному світі, використовуються препарати на рослинній основі. Приймаючи гарячий душ, можна використовувати дігтярне мило або приймати ванни з відварами трав лаванди, іланг-ілангу, полину, пижми.

Простим пранням видалити зі швів білизни комах і їхні яйця не вийде. Боротися з ними слід більш радикальними методами. Тривале кип'ятіння згубне для вошей, але піддавати йому можна далеко не всі предмети одягу. Висушений одяг пропрасовують гарячою праскою. У разі сильного зараження, можна скористатися послугами хімчистки. Дезінфікувати м'які меблі набагато складніше, але зробити це доведеться. Інакше комахи, що там сховались, благополучно перечекають важкі часи, а потім з новими силами і хорошим апетитом накинуться на мешканців квартири. Щоб не допустити цього, можна обробити м'які меблі гарячою парою.

Температури понад 90 градусів діють на вошей згубно. Всі процедури по боротьбі з вошами необхідно повторювати через 7-10 днів. У містах є спеціальні служби, які приймають заявки від населення і виїжджають зі своїм обладнанням за вказаною адресою.

Залишити відгук