Про-Фарма FB Youtube

У школі епідемія педикульозу: що робити?

Ви все ще вважаєте, що воші - ознака нечупар і асоціальних елементів?

А ви знаєте, що ці комахи сідають тільки на чисте волосся?

Це означає, що педикульозом може заразитися будь-яка дитина або дорослий. Саме тому перевірка учнів на педикульоз проводиться щорічно на початку вересня: діти часто «привозять» вошей з літніх таборів та санаторіїв. У разі, якщо у когось виявлять паразитів, про це відразу ж стає відомо батькам.

Що робити, якщо ви дізналися таку неприємну новину?

 

Не впадайте у відчай! Кілька практичних порад допоможуть вам вберегти дитину від зараження вошами.

1. Як тільки ви дізналися новину про те, що в школі епідемія педикульозу, дуже бажано зробити генеральне прибирання в будинку і ретельно пропилососити килими, м'які меблі, тріщини в паркеті. У будь-якому з цих місць може зачаїтися колонія вошей, тому краще себе убезпечити.

 

2. Регулярно періть одяг та постільну білизну. При першій же підозрі на педикульоз необхідно випрати всі речі, які малюк носив останні дві доби. М’які іграшки, з якими він грає, потрібно помістити в сушарку або під фен.

 

3. Гребінці, щітки, шпильки і пов'язки - ретельно промити в спеціальному засобі, в спирті або гарячій воді. Робити це слід кожен раз після школи, якщо вам повідомили про спалах педикульозу. Суворо заборонити дитині користуватися чужими аксесуарами для волосся!

4. Дуже ефективно для захисту від вошей використовувати спеціальні засоби для відлякування комах. Запах ряду хімічних сполук або рослинних олій, як правило, змушує вошей триматися подалі від голови (олія чайного дерева, кокосова олія, евкаліптова олія і інші ефірні олії).

У чистому вигляді такі олій можуть швидко вивітрюватися, а їх нанесення на волосся вкрай незручне. Тому і створено спеціальні профілактичні спреї на основі ефірних олій - наприклад, спрей ЛАВІНАЛ-Профілактик.

 

5. Регулярно перевіряйте волосся у дітей. Це робиться так:

  • приготувати густий гребінь, лупу, стакан спирту і пінцет;
  • посадити дитину біля вікна або під лампою - яскраве світло допоможе виявити гниди;
  • насамперед перевірити потилицю і коріння волосся на скронях і за вухами - це улюблені місця для відкладання гнид;
  • густим гребінцем розчісувати  волосся пасмо за пасмом;
  • виявлених вошей і гнид вихоплювати пінцетом і кидати в склянку зі спиртом.

 

Якщо воші виявлені, вам допоможе спрей і шампунь Лавінал!

Якщо вошей і гнид у дитини немає, вживайте профілактичних заходів.

Збираючи в школу дівчинку, заплітайте їй волосся в кіски, зав'язуйте в хвіст або пучок. Хлопчикам-старшокласникам, які вирішили відпустити довге волосся, теж необхідно зав'язувати їх в хвіст. Це необхідно для того, щоб не підчепити паразитів.

 

6. Заведіть у ванній густий гребінь для вичісування волосся під час миття. Після кожного вичісування - ретельно промивати гребінь в гарячій воді, після чого дезінфікувати.

Залишити відгук