Про-Фарма FB Youtube

Що таке педикульоз?

Головний педикульоз - це паразитарне захворювання, при якому вражається волосиста частина голови, і воно характеризується сильною сверблячкою від укусів вошей.

Головна воша - безкрила комаха-кровосос. Будова тіла воші дозволяє їй дертися і повзати по волоссю. Щодня кожна комаха висмоктує 5-7 мл крові.

Головна воша, що насмокталась крові, змінює свій колір від сірого до пурпурного або червонуватого. Без свіжої людської крові доросла воша може прожити всього кілька днів. Головна воша краще живе при температурі приблизно 28°C, яка переважає в звичайних умовах на волосяному покриві голови. При температурі навколишнього середовища близько 22 ° C її розвиток помітно сповільнюється, а в діапазоні температур близько 10 ° C майже припиняється. Однак навіть після 5 днів вимушеного голодування вона все ще може відкладати свої яйця.

А ось без повітря воша (а також її яйця - гниди) не проживе більше 20-25 хвилин. І це робить ефективними засоби від вошей, що забезпечують задушливу дію і не використовують синтетичних отрут.

 

Як розвиваються воші?

Самки відкладають яйця, так звані гниди, і приклеюють їх до основи волосини так, що намагатися зняти їх вручну або змити проточною водою марно. Крім того, на гниди не діє навіть багато отрутохімікатів: їх кокони чудово захищають їх від впливу хімічних сполук. Тому при обробці отруйними речовинами гинуть тільки дорослі особини.

Самка головної воші живе приблизно місяць, і за все своє життя здатна відкласти близько сотні яєць. Личинка з гниди вилуплюється приблизно через 8 днів; саме тому необхідно проводити як мінімум 2 обробки голови з інтервалом в 8-10 днів. Тільки так можливо блокувати розвиток нового покоління комах, інакше педикульоз повернеться.

 

Звідки беруться воші?

Ці неприємні комахи не вміють літати і стрибати, але здатні дуже швидко повзати. Найчастіше вони переповзають з однієї голови на іншу. Цим пояснюється той факт, що діти набагато частіше «чіпляють» вошей, ніж дорослі - діти більш контактні і багато часу проводять один з одним в іграх. Дорослі ж можуть «зловити» паразитів таким же чином, наприклад, в переповненому транспорті. Це одна з причин, по якій в метро або автобусі не варто їздити з розпущеним волоссям.

Заразитися педикульозом можна через чужий головний убір, подушку, постільну білизну або гребінець. Набагато рідше, але все ж іноді воші переміщаються і по одягу.

 

Що робити, якщо у дитини з'явилися воші?

Часом батьки переживають цю новину набагато важче, ніж самі діти. Однак і малюка можуть мучити страхи, що його засміють в школі. Тому потрібно обов'язково заспокоїти і відволікти дитину. І ні в якому разі не вдавайтеся до «народних засобів»: вони можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю, не впоравшись при цьому зі своїм завданням.

Отруйні інсектициди ще небезпечніші, особливо якщо застосовувати їх без попередньої проби на алергію. Так, непереносимість таких традиційних протипедикульозних препаратів, як диметикон, перметрин або малатіон, може викликати серйозну алергічну реакцію під час застосування. Тому вибирайте засоби від вошей уважно: вони повинні бути безпечними для дітей!

Залишити відгук